Ηλίας Παντελίδης - eye MD
emailinfo@i-pantelidis.com | phone210 6622555
10
SEP
2014

ΚΑΛΗ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ

σχολείο-όραση-οφθαλμίατρος

Η καλή όραση βασική προϋπόθεση επιτυχίας για το παιδί στο σχολείο

Τα παιδιά πρέπει να είναι καλά προετοιμασμένα για να τα καταφέρουν καλύτερα στο εκπαιδευτικό περιβάλλον του σχολείου. Ακόμα όμως κι αν η όραση του παιδιού ήταν κανονική ένα χρόνο πριν, καθώς το παιδί μεγαλώνει, το σώμα του αλλάζει. Η εστίαση και η κίνηση των ματιών ανταπτύσσονται σχεδόν αμέσως μετά τη γέννησή του, ήδη από τους πρώτους έξη μήνες της ζωής του. Οι αρχικές εξετάσεις ακολουθούνται από ένα check up στην ηλικία των 3 ετών, συνήθως από τον παιδίατρο.

Με ή χωρίς συμπτώματα, ένα πλήρης οφθαλμολογικός έλεγχος είναι πάντα απαραίτητος με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

Όταν το παιδί φθάσει στην προσχολική ηλικία, είναι ζωτικής σημασίας, να επιβαιώσουμε ότι η όραση του είναι απολύτως εντάξει. Στα αμέσως επόμενα χρόνια, επαναλαμβάνουμε αυτό το προσυμπτωματικό έλεγχο (check up) κάθε χρόνο, για να βεβαιωθούμε ότι όλα πάνε καλά, καθώς τα συμπτώματα των προβλημάτων όρασης στα παιδιά μπορεί να είναι ανεπαίσθητα. Συχνά, το παιδί δεν “αντιλαμβάνεται” το πρόβλημά του, με αποτέλεσμα να “ανακαλύπτουμε” το πρόβλημα όταν τα συμπτώματα αρχίζουν να γίνονται πιο εμφανή και το παιδί θα έχει μεγαλώσει αρκετά.

Γιατί είναι απαραίτητος ο οφθαλμολογικός έλεγχος για κάθε παιδί;

Η όραση αλλάζει πολύ συχνά στα παιδιά επειδή το σώμα του παιδιού προσαρμόζεται στην ανάπτυξή του, έτσι ένα παιδί μπορεί να έχει κανονική όραση, αλλά να μην έχει 20/20 όταν πάει στο νηπιαγωγείο. Η οπτική οξύτητα και η ακρίβεια της όρασης, στο παιδί των πέντε ετών, συνεχίζει να ωριμάζει. Ένα παιδί προσχολικής ηλικίας με όραση 20/30 μπορεί να έχει ισχυρή όραση επειδή είναι πιθανό ότι η όρασή του θα εξελιχθεί φυσιολογικά στο 20/20 στα επόμενα δύο χρόνια. Αλλά η οξύτητα της όρασης δεν είναι ο μόνος λόγος για να κάνουμε check up. Ο οφθαλμολογικός έλεγχος, μπορεί να μας αποκαλύψει πολλά περισσότερα. Με τον προσυμπτωματικό οφθαλμολογικό έλεγχο θα βεβαιωθούμε ότι τα μάτια του παιδιού συνδυάζονται σωστά μεταξύ τους και διατηρούν τη θέση τους όταν το παιδί διαβάζει μια τυπωμένη γραμμή και δεν υφίσταται η τόσο συνηθισμένες στα παιδιά οφθαλμικές ανωμαλίες όπως το τεμπέλικο μάτι ή ο στραβισμός.

Ένας περιεκτικός οφθαλμολογικός έλεγχος θα επιβεβαιώσει ότι όλα τα στοιχεία του οφθαλμού συνεργάζονται τέλεια και το παιδί μας εστιάζει σωστά και βλέπει καθαρά.
Σε οποιαδήποτε περίπτωση ερεθισμού, η επίσκεψη στον οφθαλμίατρο είναι επιβεβλημένη χωρίς καθυστέρηση.

Θυμηθείτε να προγραμματίσετε ένα γενικό οφθαλμολογικό έλεγχο για το παιδί, που φέτος πηγαίνει για πρώτη φορά στο νηπιαγωγείο ή που μόλις ξεκινάει τη σχολική χρονιά στην πρώτη ή δεύτερη τάξη του δημοτικού.

Εξυπακούεται ότι σε οποιαδήποτε περίπτωση ερεθισμού, η επίσκεψη στον οφθαλμίατρο είναι επιβεβλημένη χωρίς καθυστέρηση.

Διαβάστε εδώ πως συνδέονται τα προβλήματα οράσεως με τις μαθησιακές δυσκολίες

πατήστε εδώ για να κάνετε scroll up
About the Author