Ηλίας Παντελίδης - eye MD
emailinfo@i-pantelidis.com | phone210 6622555

Το ανθρώπινο μάτι περιέχει έναν μικρό κρυσταλλοειδή φακό μεγέθους 10 περίπου χιλιοστών, ο οποίος αποτελείται κυρίως από νερό και πρωτεΐνες. Η σύστασή του αυτή εξασφαλίζει τη διαύγεια του φακού και καθορίζει σε μεγάλο βαθμό την οξύτητα της όρασής μας.

Στο φυσιολογικό μάτι οι ακτίνες περνούν μέσα από τον καθαρό φακό και εστιάζονται στον αμφιβληστροειδή.

Συμπτώματα

Στα πρώιμα στάδια ο καταρράκτης έχει ελάχιστες επιπτώσεις στην όραση. Σταδιακά εμφανίζεται προοδευτική μείωση της όρασης για μακριά ή για κοντά και η όρασή μας αρχίζει να γίνεται θαμπή, ενώ τα φωτεινά και έντονα χρώματα μοιάζουν τώρα ξεθωριασμένα. Συνήθως ο καταρράκτης επηρεάζει και τα δύο μάτια, αλλά σε διαφορετικό βαθμό. Ο προχωρημένος καταρράκτης μπορεί να φθάσει και σε τύφλωση.

Άλλα συμπτώματα είναι:

• Θολή ή διπλή όραση
• Δυσκολία στην ανάγνωση σε χαμηλό φωτισμό.
• Άλως (φωτοστέφανο) γύρω από τα φώτα.
• Δυσκολία στην οδήγηση το βράδυ ή σε πολύ δυνατό φως.
• Δυσκολία στο διάβασμα ή την παρακολούθηση της τηλεόρασης,
που δεν βελτιώνεται με τη χρήση διορθωτικών γυαλιών ή φακών επαφής.
• Λάμψεις και αντανακλάσεις γύρω από ορισμένα αντικείμενα.
• Έντονη ενόχληση στον ήλιο.

Καταρράκτης

Ο καταρράκτης είναι μία συνήθης πάθηση που εμφανίζεται στο 50% των ανθρώπων ηλικίας μεταξύ 65 – 74 ετών, ενώ ξεπερνά το 70% στις ηλικίες άνω των 75 ετών. Στα πλαίσια της φυσιολογικής γήρανσης του οργανισμού, η σύσταση του φακού αλλοιώνεται, με αποτέλεσμα να χάνει την ελαστικότητα και τη διαύγειά του (γεροντικός καταρράκτης), επηρεάζοντας αντίστοιχα την ικανότητά μας να βλέπουμε καθαρά.

Πρόληψη

Οι ερευνητές πιστεύουν πως η υπεριώδης ακτινοβολία, το κάπνισμα και ο διαβήτης είναι μερικές από τις αιτίες που συμβάλλουν στην εμφάνιση του καταρράκτη.

Γι’αυτό, καλό είναι, από πολύ νεαρή ηλικία, να προστατεύουμε τα μάτια μας από τον ήλιο, με τα κατάλληλα γυαλιά ηλίου, δηλ. εκείνα που απορροφούν τις βλαβερες υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου, ν’αποφεύγουμε το κάπνισμα, το αλκοόλ και ν’ ακολουθούμε γενικά ένα πιο υγιεινό τρόπο ζωής.

Ο καταρράκτης “ωριμάζει” με την πάροδο του χρόνου και καταλαμβάνει σταδιακά όλο και μεγαλύτερο μέρος του φακού, επηρεάζοντας σε μεγάλο βαθμό την όρασή μας, δυσκολεύοντας με τον τρόπο αυτό την καθημερινότητά μας.

Άλλοι τύποι καταρράκτη

Παρότι οι περισσότερες περιπτώσεις καταρράκτη σχετίζονται με την ηλικία, η βλάβη αυτή είναι δυνατό να προκληθεί και από άλλες αιτίες όπως τραυματισμοί, έκθεση σε ακτινοβολία, λήψη φαρμάκων ή σε ασθενείς που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη.

Ο δευτεροπαθής καταρράκτης. Μετά την επέμβαση για άλλες παθήσεις των οφθαλμών, όπως π.χ. το γλαύκωμα, μπορεί να δημιουργηθεί καταρράκτης. Επίσης καταρράκτης εμφανίζεται σε άτομα με άλλες προβλήματα υγείας, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης. Επίσης, αρκετές φορές ο καταρράκτης συνδέεται με τη μακρόχρονη χρήση κορτικοστεροειδών φαρμάκων.

Ο μετατραυματικός καταρράκτης, ο οποίος ορισμένες φορές μπορεί να εμφανιστεί ακόμη και πολλά χρόνια μετά τον τραυματισμό.

Συγγενής καταρράκτης. Ορισμένα βρέφη γεννιούνται με καταρράκτη ή αναπτύσσουν καταρράκτη ήδη από την σχολική ηλικία, συχνά και στα δύο μάτια. Αυτού του τύπου καταρράκτης μπορεί να είναι τόσο περιορισμένος σε βαθμό ώστε να μην επηρεάζει την όραση. Αν όμως την επηρεάζει, είναι πιθανό να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση και αντικατάσταση του φακού.

Θεραπευτική Αντιμετώπιση

  • Ο καταρράκτης δεν αντιμετωπίζεται φαρμακευτικά. Η αφαίρεση του καταρράκτη με χειρουργική επέμβαση παραμένει και σήμερα η μόνη θεραπευτική επιλογή. Η μικροχειρουργική αποκατάσταση της διαύγειας του φακού, που σήμερα ονομάζεται φακοθρυψία ή φακεκτομή ή φακόλυση, αποτελεί την καλύτερη επεμβατική λύση για τον καταρράκτη.

    Με τη διαδικασία αυτή, ο θαμπός φακός αφαιρείται και αντικαθίσταται από ένα διαυγή, τεχνητό ενδοφθάλμιο διαυγή φακό IOL (Intra Ocular Lens).

    Πρόκειται για μια σύνθετη και υψηλής τεχνικής μικροχειρουργική επέμβαση που απαιτεί μεγάλη εξειδίκευση στις νέες τεχνολογίες φακοθρυψίας μέσα από πολύ μικρή τομή, γι’αυτό πρέπει να γίνεται από ενημερωμένο και έμπειρο χειρουργό οφθαλμίατρο.

    Η αφαίρεση του καταρράκτη είναι μία εντελώς ανώδυνη και γρήγορη διαδικασία, ενώ βελτιώνει σημαντικά την ποιότητα της όρασης και κατ’ επέκταση την ποιότητα της ζωής του ασθενή.

  • Η επέμβαση του καταρράκτη μπορεί ν’ αποφασιστεί σε συνεργασία με τον οφθαλμίατρό σας τον κ. Παντελίδη, όταν ο καταρράκτης αρχίζει να δημιουργεί προβλήματα στις καθημερινές δραστηριότητές σας (ασφαλής οδήγηση αυτοκινήτου, ανάγνωση, εργασία, παρακολούθηση τηλεόραση κλπ), ανάλογα με τις ατομικές ανάγκες του ασθενή και τον τρόπο ζωής του. Ελέγχοντας τα μάτια σας σε τακτικά διαστήματα ο οφθαλμίατρος μπορεί να διαγνώσει τον καταρράκτη από πολύ νωρίς και ν΄ αξιολογήσει την κατάστασή του, ώστε η επέμβαση να γίνει με βάση και τη συνολική κατάσταση της υγείας των ματιών σας και την κατάλληλη για την περίπτωσή σας στιγμή, ούτε νωρίτερα ούτε αργότερα.
  • Κάθε εγχείρηση καταρράκτη είναι μοναδική και προσαρμοσμένη ειδικά στον συγκεκριμένο ασθενή. Με υπερηχογραφήματα και άλλες ειδικές για τον καταρράκτη εξετάσεις, ο κ. Παντελίδης θα κάνει ειδική οφθαλμολογική μελέτη της δομής του φακού και της ίριδας,   ακριβή υπολογισμό της δύναμης και του τύπου του ενδοφακού που είναι πιο κάταλληλος για την περίπτωσή σας, τις τοπογραφίες και την καταγραφή των διαθλαστικών εκτροπών, αλλά και τη συνολική εκτίμηση της φυσικής κατάστασης του ματιού και της οπτικής λειτουργίας του.

Περισσότερες πληροφορίες για τη διαδικασία και τις τεχνικές λεπτομέρειες της επέμβασης μπορείτε να βρείτε εδώcorneal inlays and onlays may be a future option for correcting hyperopia.