Ηλίας Παντελίδης - eye MD
emailinfo@i-pantelidis.com | phone210 6622555

Ο κερατόκωνος είναι μία επίκτητη ανωμαλία του σχήματος του κερατοειδούς με προοδευτική εμφάνιση. Η επιφάνεια του κερατοειδή, έχει “κωνική” μορφή, προκαλώντας έτσι “παραμόρφωση” του οπτικού ειδώλου που δεν μπορεί να εστιαστεί πάνω στους φωτοϋποδοχείς του ματιού που βρίσκονται μέσα στο μάτι.

Συνήθως είναι αμφοτερόπλευρος αλλά ασύμμετρος. Η επίπτωση είναι περίπου 1 προς 20.000 και εμφανίζεται συνήθως στην εφηβική ηλικία .

Κερατόκωνος

 

Ο κερατοειδής προβάλλει προς τα εμπρός με τη μορφή κώνου, η κορυφή του οποίου λεπτύνεται, ουλοποιείται και παραμορφώνεται. Αργότερα μπορεί να εμφανίστεί και θολερότητα στην περιοχή της βλάβης  Οι ασθενείς προσέρχονται με βραδεία επιδείνωση της όρασης, συχνά αρχικά μονόπλευρη, λόγω προοδευτικής μυωπίας και αστιγματισμού.

 

 

 

Αντιμετώπιση
Η αρχική αντιμετώπιση στοχεύει στη διόρθωση των διαθλαστικών ανωμαλιών: οι φακοί επαφής επιτυγχάνουν συνήθως ικανοποιητική όραση, όταν τα γυαλιά δεν μπορούν πλέον να διορθώσουν τον αστιγματισμό.

Διαμπερής κερατοπλαστική ενδείκνυται όταν η διαθλαστική ανωμαλία γίνει τόσο έντονη, που δεν διορθώνεται πλέον με οπτικά μέσα ή όταν η ουλοποίηση έχει ελαττώσει σημαντικά την όραση. Η πρόγνωση μετά τη μεταμόσχευση είναι πολύ καλή.

Νεότερες τεχνικές αντιμετώπισης που αποδεικνύονται ευεργετικές σε επιλεγμένους ασθενείς είναι οι ενδο-κερατοειδικοί δακτύλιοι (εμφυτεύματα κερατοειδούς). Η διασύνδεση του κολλαγόνου με τη χρήση Riboflavin και υπεριώδους ακτινοβολίας είναι μια νέα και αποτελεσματική θεραπεία για την επιβράδυνση της νόσου.