Ηλίας Παντελίδης - eye MD
emailinfo@i-pantelidis.com | phone210 6622555

ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΔΑΚΡΥΪΚΗΣ ΣΥΣΚΕΥΗΣ

Τα δάκρυα παράγονται από τον κύριο δακρυϊκό αδένα που βρίσκεται κάτω από το εξωτερικό 1/3 του άνω βλεφάρου.
Η επαρκής εφύγρανση του οφθαλμού είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της ακεραιότητας του κερατοειδούς, ώστε να εξυπηρετεί τη λειτουργία του τόσο ως φραγμός σε λοιμώξεις όσο και ως οπτικό μέσο.

Τα δάκρυα είναι απαραίτητα για την εφύγρανση και τη λίπανση του οφθαλμού. Κάθε ανοιγοκλείσιμο των βλεφάρων απλώνει τα δάκρυα ομοιόμορφα πάνω στην επιφάνεια του κερατοειδούς, μεταφέροντάς τα προς την έσω γωνία του ματιού όπου βρίσκονται τα δακρυϊκά σημεία από τα οποία τα δάκρυα εισέρχονται στον ρινοδακρυϊκό πόρο, ο οποίος παροχετεύει τα δάκρυα μέσα από τη μύτη. Διαταραχή στην ισορροπία ανάμεσα στην παραγωγή και στην αποχέτευση των δακρύων επηρεάζει αυτές τις λειτουργίες.

 • Το σύνδρομο των ξηρών οφθαλμών είναι μία συχνή πάθηση των οφθαλμών και οφείλεται στην κακή ποιότητα και περιορισμένη ποσότητα δακρύων που επαλείφουν τον κερατοειδή. Η ξηροφθαλμία μπορεί να είναι αποτέλεσμα ανεπάρκειας οποιουδήποτε εκ των τριών στοιχείων της δακρυϊκής στιβάδας, δηλαδή της εξωτερικής λιποειδικής, της μέσης υδάτινης και της έσω βλεννώδους στιβάδας. Οι θεραπευτικές επιλογές περιλαμβάνουν:
  Συντηρητικά μέτρα, όπως η αύξηση της υγρασίας του αέρα του δωματίου ή η εφαρμογή καλυμμάτων στα πλάγια των γυαλιών (και τα δύο μέτρα ελαττώνουν την εξάτμιση των δακρύων).
  Υποκατάστατα δακρύων, τα οποία διατίθενται σε μεγάλη ποικιλία και μπορεί να χρειαστεί να δοκιμαστούν όλα κατά την αναζήτηση ανακούφισης από τα συμπτώματα. Η τοξικότητα από τα συντηρητικά των σταγόνων και οι δυσκολίες στον χειρισμό των φυαλιδίων, ιδίως από ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα, είναι συχνά προβλήματα και μπορεί να περιορίσουν την αποτελεσματικότητα των υποκατάστατων των δακρύων.

  Προσωρινή απόφραξη του δακρυϊκού σημείου με βύσματα σιλικόνης (βίντεο) ή μόνιμη απόφραξη (καυτηριασμός).

 • Το μη φυσιολογικό δάκρυσμα των οφθαλμών είναι μία διαταραχή που ονομάζεται δακρύρροια. Η δακρύρροια μπορεί να οφείλεται σε ανεπάρκεια του αποχετευτικού συστήματος των δακρύων ή σε υπερέκκριση δακρύων. Η ανεπαρκής αποχέτευση μπορεί να οφείλεται σε απόφραξη ή μπορεί να είναι αποτέλεσμα ανεπάρκειας της δακρυϊκής αντλίας, του φυσιολογικού δηλαδή μηχανισμού που προωθεί τα δάκρυα στον δακρυϊκό ασκό. Η ανεπάρκεια της αντλίας οφείλεται συνήθως σε παράλυση του προσωπικού νεύρου ή σε εκτρόπιο.

  Η απόφραξη μπορεί να είναι συγγενής ή επίκτητη. Η συγγενής απόφραξη είναι συνήθως το αποτέλεσμα ατελούς ανάπτυξης του ρινοδακρυϊκού πόρου, ο οποίος, όμως, μπορεί να συνεχίσει να αναπτύσσεται στη βρεφική ηλικία, με αποτέλεσμα την αυτόματη λύση. Επίκτητη απόφραξη μπορεί να συμβεί σε οποιοδήποτε σημείο κατά την πορεία της αποχετευτικής οδού. Η υπερέκκριση των δακρύων είναι αποτέλεσμα οφθαλμικού ερεθισμού από τις βλεφαρίδες ή ακόμα, παραδόξως, αντανακλαστική αντίδραση στον οφθαλμικό ερεθισμό που συνοδεύει τη βλεφαρίτιδα ή τις καταστάσεις ξηρών οφθαλμών.
  Αντιμετώπιση. Η αντιμετώπιση κατευθύνεται προς το αίτιο, αν και η αντιμετώπιση μιας λειτουργικής ανεπάρκειας της αποχέτευσης μπορεί να μην είναι δυνατή.
  Αν η συγγενής απόφραξη του ρινοδακρυϊκού πόρου δεν λυθεί αυτόματα έως την ηλικία των 9 μηνών περίπου, ο καθετηριασμός του συστήματος υπό γενική αναισθησία οδηγεί συνήθως στη θεραπεία.
  Η επίκτητη απόφραξη του ρινοδακρυϊκού πόρου μπορεί να απαιτήσει παρακαμπτήρια επέμβαση (δακρυοασκορρινοστομία), με την οποία έρχεται σε επικοινωνία ο δακρυϊκός ασκός με τη ρινική κοιλότητα, αφού αφαιρεθεί το ενδιάμεσο οστό. Είναι μια μείζων επέμβαση και, επομένως, είναι απαραίτητη η εκτίμηση της υγείας του ασθενούς και της βαρύτητας των συμπτωμάτων.
  Η δημιουργία παρακαμπτήριας οδού με τη χρήση ενδορρινικού laser είναι μια εναλλακτική λύση ολοένα και πιο δημοφιλής. Αν και τα αποτελέσματα ίσως είναι λιγότερο αξιόπιστα σε σχέση με της ανοικτής προσέγγισης, αυτή η τεχνική είναι συντομότερη και μπορεί να εκτελεστεί υπό τοπική αναισθησία ως περιστατικό ημέρας.