Ηλίας Παντελίδης - eye MD
emailinfo@i-pantelidis.com | phone210 6622555

 

eye-protection-shield

 • 1. ΠΡΟΕΓΧΕΙΡΙΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ

  Κατά τον προεγχειρητικό έλεγχο γίνεται ακριβής εκτίμηση της κατάστασης του οπτικού συστήματος του ασθενούς με διαγνωστικά μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας, και εξετάζονται εξονυχιστικά οι παράμετροι που μπορεί να αποτελούν αντενδείξεις για μια ασφαλή επέμβαση. Αντενδείξεις για την επέμβαση είναι συνήθως οι ενεργείς ή  χρόνιες παθήσεις του κερατοειδούς, του αμφιβληστροειδούς, ή οποιαδήποτε άλλη σημαντική οφθαλμολογική πάθηση.    Η σκλήρυνση του φακού του ματιού με σταθερή διαθλαστική εκτροπή για τουλάχιστον ένα χρόνο δεν αποκλείει την εφαρμογή διαθλαστικής επέμβασης (π.χ. LASER), ιδίως σε άτομα με μεγάλη ανισοεικονία και ανισομετρωπία.

  Εξάλλου, μια μελλοντική πάθηση ή εξέλιξη, όπως ο καταρράκτης, που είναι αρκετά πιθανόν κάποια στιγμή να εμφανισθεί στον κύκλο της ζωής μας, δεν αποκλείει τη διαθλαστική επέμβαση.

  Οδηγίες για τον προεγχειρητικό έλεγχο
  Αν φοράτε μαλακούς φακούς επαφής πρέπει να τους αφαιρέσετε 15 ημέρες πριν από τον προεγχειρητικό έλεγχο και 30-60 ημέρες εάν είναι αεροδιαπερατοί (ημίσκληροι ή σκληροί).  Ο προεγχειρητικός έλεγχος διαρκεί 1-2 ώρες και μπορεί να γίνει σε μια ημέρα ή και σε περισσότερες. Λόγω της μυδρίασης η όραση είναι θολή για μερικές ώρες μετά την εξέταση. Γι’ αυτόν το λόγο, ακόμη  και αν γίνει κατά τη διάρκεια της  ημέρας, είναι καλό να συνοδεύεστε, ώστε να μην οδηγήσετε. Τα γυαλιά ηλίου, σίγουρα θα σας φανούν πολύτιμα εκείνη τη μέρα. Προσκομίστε παλαιές συνταγές για γυαλιά, φακούς επαφής ή ιστορικά παλαιών επεμβάσεων, αν υπάρχουν. Τό πληρέστερο οφθαλμολογικό ιστορικό συμπληρώνει συνήθως τόν καλό προεγχειρητικό έλεγχο.

 • 2. ΕΠΕΜΒΑΣΗ

  Η διαδικασία της επέμβασης διαρκεί γύρω στα 15 λεπτά για κάθε μάτι αλλά στο κέντρο θα παραμείνετε περίπου 2 ώρες.

  Οδηγίες για την ημέρα της επέμβασης

  • Φορέστε άνετα ρούχα.

  • Αποφύγετε να φοράτε άρωμα, μακιγιάζ, ζελέ ή λακ μαλλιών καθώς αυτές οι ουσίες όταν εξατμίζονται μπορεί να επηρεάσουν την ενέργεια του LASER.

  • Να έχετε μαζί σας γυαλιά ηλίου χωρίς βαθμούς και απαραιτήτως έναν συνοδό γιατί δεν επιτρέπεται να οδηγήσετε αμέσως μετά την επέμβαση.

 • 3. ΜΕΤΕΓΧΕΙΡΙΤΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ

  • Μετά το τέλος της επέμβασης, η όραση ίσως να είναι θολή  και είναι φυσιολογική η αίσθηση καύσου και ξένου σώματος στην περιοχή των ματιών.   Το σύμπτωμα αυτό θα μειώνεται συνεχώς και θα υποχωρήσει σε μερικές ημέρες.

  • Είναι πολύ σημαντικό να τηρείτε κατά γράμμα το πρόγραμμα για τη μετεγχειρητική φαρμακευτική αγωγή που θα σας δοθεί. Μετεγχειρητικοί έλεγχοι προγραμματίζονται:  την 1-3 ημέρα από την επέμβαση, σε μια εβδομάδα, σ΄ ένα μήνα, σε 6 μήνες και σ’ ένα χρόνο ή όποτε άλλοτε ο γιατρός κρίνει απαραίτητο. Ακόμη, όσο καλά κι άν αισθάνεσθε, πρέπει να κρατάτε τό ετήσιο ραντεβού σας γιά τα πρώτα 5 χρόνια.

  • Απαγορεύεται γιά 10 περίπου ημέρες, η χρήση μέικ άπ, κρεμών και αρωμάτων γύρω από την περιοχή των ματιών, διότι υπάρχει μεγάλος κίνδυνος μολύνσεων.

  • Εάν αθλείστε θα συνεχίσετε ήπια τις προπονήσεις σας έπειτα από 5-6 ημέρες από την επέμβαση και το κολύμπι σε πισίνα ή θάλασσα μετά από έναν μήνα. Αθλήματα όπως μποξ, ποδόσφαιρο, καράτε και άλλα που περιλαμβάνουν σωματική επαφή καλό θα ήταν να αποφεύγονται για τουλάχιστον ένα μήνα μετά την επέμβαση. Ο καπνός, η σκόνη και ο ιδρώτας είναι καλό ν’ αποφεύγονται γιά αρκετό χρονικό διάστημα, διότι προκαλούν ερεθισμό ή δακρύρροια.

  Προστασία των ματιών μετά από διαθλαστική επέμβαση

   
  Η διαθλαστική επέμβαση αποκαθιστά την όραση μας. Τώρα μποροῦμε να χρησιμοποιήσουμε κατάλληλα γυαλιά ηλίου διότι χρειαζόμαστε την προστασία από τις ακτινοβολίες του ηλίου  τώρα περισσότερο από οτι πρίν την επέμβαση.

  • Η χρήση γυαλιών ηλίου με ειδικά φίλτρα είναι απαραίτητη για την προστασία του κερατοειδούς και των ματιών γενικότερα.

  • Τα κρύσταλλα ηλίου πρέπει να πληρούν τις προδιαγραφές της Ευρωπαϊκής Ένωσης η οποία τα κατατάσσει σε κατηγορίες ανάλογα με το βαθμό απορροφητικότητάς τους και προσδιορίζει τη χρήση της κάθε κατηγορίας.

  Κατάλληλοι φακοί είναι οι πολωμένοι φακοί (Polarized lenses) οι οποίοι προστατεύουν με πολύ αποτελεσματικό τρόπο ακόμη και σέ μεγάλη έκθεση σε ηλιακή ακτινοβολία.

  • Να τονίσουμε ότι τα κρύσταλλα ηλίου πρέπει να είναι τέλεια κατεργασμένα και να έχουν τη μέγιστη δυνατή απορροφητι-κότητα πάντα με την εγγύηση και τις προδιαγραφές του εργοστασίου κατασκευής τους.

  • Για τα άτομα που αθλούνται, εκτός από τα φίλτρα, απαιτείται επίσης μέριμνα για την προστασία από τραυματισμούς και χρήση ειδικών σκελετών και κρυστάλλων. Τα κρύσταλλα πρέπει να είναι από υλικό Polycarbonate, τα οποία εκτός από την άριστη οπτική τους απόδοση έχουν εξαιρετική αντοχή στα χτυπήματα και ο σκελετός διαθέτει προστατευτικό αφρώδες στρώμα.

  • Τέλος, για τα άτομα που εργάζονται σε υπολογιστή υπάρχουν ειδικά κρύσταλλα, ακόμα και χωρίς διόρθωση, τα οποία ανακουφίζουν από την κούραση της πολύωρης εργασίας.